INFORMACJA PRASOWA
Warszawa, luty 2013
Przepis na soczystą pieczeń w miodowej marynacie.
Przygotowanie delikatnej i soczystej pieczeni wbrew pozorom nie wymaga długich godzin spędzonych w kuchni. Jeśli mamy dobry przepis i odpowiednio zaplanowane działania, bardzo szybko poradzimy sobie z tym zadaniem. Samodzielnie przygotowana pieczeń będzie na pewno lepiej smakowała od kupionej w sklepie wędliny i będziemy mieli też pewność, że nie ma w niej konserwantów. Dodatkowo wszyscy domownicy na pewno docenią nasze starania.
Najważniejsze to wybrać ładny kawałek mięsa, najlepiej ok. 1,5 kg, przygotować miód i przyprawy do marynowania oraz zaopatrzyć się w rękaw do pieczenia Jana Niezbędnego. Tak przygotowani przystępujemy do przygotowywania marynaty i pieczenia mięsa.
Składniki potrzebne do przygotowania marynaty:
4-5 łyżek miodu
1 łyżka musztardy
2 duże ząbki czosnku
majeranek/oregano (tyle aby obsypać szynkę)
4-5 łyżek oleju/oliwy
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól i pieprz
3 ziarenka ziela angielskiego (potłuczone)
łyżeczka sosu sojowego
Przygotowanie:
Szynkę nacieramy solą, pieprzem i czosnkiem. Obsypujemy resztą przypraw. Miód łączymy z olejem, musztardą i sosem sojowym. Mięso wkładamy do głębokiego naczynia i zalewamy płynem. Następnie ugniatamy, aby przyprawy z szynki połączyły się z marynatą. Tak przygotowaną potrawę wkładamy do lodówki na ok. 3h, aby mięso nasiąknęło marynatą. Jeśli chcemy, aby mięso było bardziej aromatyczne i nabrało więcej smaku, możemy je zostawić w marynacie na dłużej. Po tym czasie wkładamy szynkę w rękaw do pieczenia (np. Jana Niezbędnego) polewamy pozostałą resztą sosu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy przez ok. 1h.
Tak upieczoną szynkę możemy podawać pokrojoną w grubych plastrach na ciepło jako składnik drugiego dania a także na zimno np. z chrzanem lub ćwikłą i pieczywem.